اسرائیل در حال جنگ با سازمان ملل متحد است و زمان لغو عضویت آن فرا رسیده است

اسرائیل در حال جنگ با سازمان ملل متحد است و زمان لغو عضویت آن فرا رسیده است[۱]

Nicola Perugini

مترجم: مهریار راشدی

دانشجوی دکتری حقوق بین‌الملل دانشگاه علامه طباطبایی

ویراستار علمی: دکتر مصطفی زارعی

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوشهر

در ۲۸ اکتبر ۲۰۲۴(۷ آبان ۱۴۰۳)، پارلمان اسرائیل (کنست) به‌طور رسمی آژانس امداد و کار سازمان ملل متحد برای پناهندگان فلسطینی در خاور نزدیک(Unrwa یا آنروا) را به‌عنوان «سازمان تروریستی» قلمداد کرد. ادعاهای غیرمستند و تاییدنشده اسرائیل که آژانس به آن با تعلیق‌های احتیاطی پاسخ داده، این است که کارکنان آنروا در حملات ۷ اکتبر شرکت داشته‌اند. دو قانون جدید توسط کنست تصویب شده است که تا ۹۰ روز دیگر به مرحله اجرا در خواهند آمد و آژانس سازمان ملل متحد برای پناهندگان فلسطینی را مجرمانه قلمداد نموده و عملا اخراج می‌کند.

لازارینی(Philippe Lazzarini)، کمیسر کل آنروا، هشدار داده که رای کنست «مخالف منشور سازمان ملل متحد و نقض تعهدات اسرائیل بر اساس حقوق بین‌الملل است». لازارینی در نامه‌ای به رئیس مجمع عمومی سازمان ملل متحد اضافه کرد که «تحت چنین حمله‌های فیزیکی، سیاسی و عملیاتی» اجرای ماموریت آنروا بدون دخالت مجمع عمومی غیرممکن خواهد شد.

یکی از دو لایحه که با اکثریت ۹۲ رای در مقابل ۱۰ رای به تصویب کنست رسیده، مقرر می‌دارد آنروا دیگر «هیچ موسسه‌ای را اداره نخواهد کرد، هیچ خدماتی ارائه نخواهد داد یا هیچ فعالیتی را چه به‌طور مستقیم و چه غیرمستقیم» در قلمرو تحت کنترل اسرائیل انجام نخواهد داد. این مصوبه شامل سرزمین‌های فلسطینی است که از سال ۱۹۶۷ اشغال شده‌اند، جایی که تقریبا سه میلیون فلسطینی به عنوان پناهنده ثبت‌نام کرده‌اند و صدها هزار نفر از خدمات حیاتی بهره‌مند هستند.

لایحه دوم توافق‌نامه سال ۱۹۶۷ بین سازمان ملل متحد و اسرائیل را لغو می‌کند که به آنروا اجازه می‌داد خدمات خود را در سرزمین‌های اشغالی فلسطین گسترش دهد و اسرائیل متعهد به تسهیل کار آژانس بود. این اقدام همچنین موجب سلب مصونیت دیپلماتیک آنروا می‌شود.

حملات به آنروا در طول چند دهه اخیر افزایش چشمگیری یافته و پس از ۷ اکتبر شدت بی‌سابقه‌ای پیدا کرده است؛ به‌طوری‌که بیش از ۲۳۰ نفر از کارکنان آنروا در حملات اسرائیلی کشته شده‌اند.

هدف نهایی کارزارهای اسرائیل برای محو کردن آنروا همیشه از بین بردن حمایت‌های حقوقی بین‌المللی بوده است که در آن سازمان ملل متحد حق بازگشت فلسطینیان به سرزمین‌هایی که از آن‌جا بیرون رانده شده‌اند را مورد تاکید قرار داده است.

لغو حضور آنروا به منظور عادی‌سازی اشغال سرزمین فلسطین توسط [رژیم] شهرک نشینی-استعماری اسرائیل از طریق اخراج است. برای روشن شدن این پیام، در اقدامی بسیار نمادین دو هفته قبل از رای‌گیری کنست در روز دوشنبه، اسرائیل اراضی فلسطینی اشغال‌شده‌ای را که دفتر مرکزی آنروا در آن واقع شده است، به‌طور غیرقانونی مصادره کرد. به جای مَقَر آنروا، اسرائیل قصد دارد شهرکی با ۱۴۰۰ واحد مسکونی بسازد.

تشدید نسل‌زدایی

پیشینه و سلب مالکیت حال ‌حاضر از فلسطینیان در تلاش اسرائیل برای ریشه‌کن کردن آنروا در هم تنیده شده است. اخراج آنروا همچنین به منظور تشدید نسل‌زدایی جاری در غزه است.

همان‌طور که مایکل فخری(Michael Fakhri)، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در مورد حق غذا، در گزارش‌های خود اشاره کرده است، از اکتبر ۲۰۲۳ اسرائیل از گرسنگی به عنوان ابزاری برای «جابه‌جایی، کشتن و نابودی مردم […] به عنوان تلاشی برای محو فلسطینیان از تاریخ و سرزمینشان به منظور الحاق کامل سرزمین فلسطین استفاده کرده است».

در بیش از یک سال تلاش اسرائیل برای تحمیل رژیم شهرک نشینی-استعماری، آنروا در خط مقدم تلاش‌ها برای زنده نگه داشتن مردم فلسطین، تامین غذا، کمک‌های پزشکی و سرپناه برای جمعیت آواره فلسطینی در غزه بوده است.

به همین دلیل، زمانی که در مارس ۲۰۲۴، آفریقای جنوبی درخواست فوری خود برای صدور اقدامات موقتی جدید به منظور حفاظت از فلسطینیان ساکن در غزه در برابر خطر نسل‌زدایی را به دیوان بین‌المللی دادگستری ارائه داد، این کشور کارزار بین‌المللی بی‌اساس اسرائیل برای کاهش بودجه آنروا را به عنوان تلاشی برای تشدید رژیم گرسنگی و نقض کنوانسیون نسل‌زدایی محکوم کرد.

دیوان بین‌المللی دادگستری در پایان همان ماه به آن پاسخ داد و قرار [اقدامات موقتی] صادر کرد که اسرائیل باید با آنروا و سایر نهادهای سازمان ملل متحد همکاری کند و از «تامین بدون مانع و گسترده برای همه ذی‌نفعان خدمات اساسی و کمک‌های بشردوستانه از جمله غذا، آب، برق، سوخت، سرپناه، پوشاک، ملزومات بهداشتی و بهداشت محیطی» اطمینان حاصل کند.

اسرائیل به جای تبعیت از قرار دیوان بین المللی دادگستری، اقدامات قانون‌گذاری خود را برای غیرقانونی کردن [فعالیت] آنروا تشدید کرد و همزمان به آنروا نیز حمله نظامی کرد.

قصد نسل‌زدایی

در واقع، تلاش‌های قانون‌گذاری و نظامی باید به عنوان بخشی از همان روند نقض کنوانسیون نسل‌زدایی تلقی شود. در حالی که پارلمان اسرائیل در حال پیشبرد دو لایحه متفاوت مصوب در ۲۸ اکتبر و تقنین برای غیرقانونی کردن آنروا بود، ارتش اسرائیل به‌طور سیستماتیک برای نابودی کارکنان آنروا تلاش کرده و تا ۲۵ اکتبر ۲۳۳ نفر از آن‌ها را کشته است. به عنوان بخشی از کارزار نسل‌زدایی، ۷۰ درصد از مدارس آنروا و همچنین مراکز توزیع و درمانی آن هدف قرار گرفته اند. قوانینی که کنست در ۲۸ اکتبر تصویب کرد، گواه دیگری بر قصد نسل‌زدایی اسرائیل است.

در واقع، آنچه که این قوانین در نهایت انجام می‌دهند، تبدیل قصد نسل‌زدایی اسرائیل به قانون ملی است. این موضوع [صرفا] مربوط به افرادی با مناصب عالی یا زنجیره‌های فرماندهی نیست که به‌طور صریح قصد نابودی فلسطینیان به‌عنوان یک گروه را بیان و اجرا کنند [بلکه] با [تصویب] قوانین جدید، این یک نهاد عالی «دموکراتیک» حاکم بر اسرائیل است که به نفع کمک مستقیم به توسعه استعمارِ وطن‌گزین و نسل‌زدایی از طریق نابودی نهادِ اصلی حافظ حیات فلسطینیان ساکن در غزه، رای داده است.

اسرائیل به عنوان یک نهاد در حال جنگ با سازمان ملل متحد است. اسرائیل به کشتار و بمباران کارکنان [امور] بشردوستانه سازمان ملل متحد در غزه اقدام می‌کند. اسرائیل به بمباران، ارعاب و تهدید و استفاده از گازهای شیمیایی علیه نیروهای حافظ صلح سازمان ملل متحد در لبنان می‌پردازد. سعی در برچیدن نهادهای پناهندگی سازمان ملل متحد دارد. دستورات عالی‌ترین نهاد قضایی سازمان ملل متحد را نادیده گرفته و کنوانسیون نسل‌زدایی را به خطر می‌اندازد.

اسرائیل از ورود دبیرکل سازمان ملل متحد به کشورش جلوگیری و او را به عنوان یک تهدید تلقی می‌کند؛ کارزارهای دیپلماتیک علیه کارکنان سازمان ملل متحد و گزارشگران ویژه‌ای که خواستار عدالت و پایان نسل‌زدایی در فلسطین هستند، ترتیب می‌دهد. نخست وزیر اسرائیل به تازگی سازمان ملل متحد را به‌عنوان «خانه‌ای در تاریکی» و «باتلاقی از نفرت ضد یهود» توصیف کرده است. واضح است که اسرائیل خود را ملتزم به ارزش‌ها و نهادهای سازمان ملل متحد نمی‌داند.

اقدام متقابل نهادی که سازمان ملل متحد باید انجام دهد این است که از به رسمیت شناختن اسرائیل به عنوان یک عضو مشروع خانواده ملل [متحد] خودداری و تا زمان توقف نسل‌زدایی و برچیده شدن رژیم آپارتاید شهرک نشینی-استعماری، عضویتش در سازمان ملل متحد را لغو کند.

در سال ۱۹۷۴ مجمع عمومی به‌دلیل مخالفت بین‌المللی با سیاست‌های آپارتاید رای به تعلیق مشارکت آفریقای جنوبی در فعالیت‌های خود داد. مجمع عمومی با اسرائیل همان خواهد کرد که [قبلا] با آفریقای جنوبی کرده بود.[۲]

[۱] https://www.middleeasteye.net/opinion/israel-un-war-time-revoke-membership

[2] ویراستار ادبی: صادق بشیره(گروه پژوهشی آکادمی بیگدلی)

 

 

 

 

 

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *